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- Respected Sir
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VTL Response to Consultation Paper

On

“Valuation and Reserve Price of Spectrum: Licences éxpiring in 2015-16”

At the outset we would like to thank the Authority for initiating this consultation Paper. All
critical issues e.g. Spectrum pricing, Spectrum availability, continuity of services etc.
involved in allocation of Radio Frequency spectrum have been raised for the consideration
of the stake holder.

Unlike other natural resources, radio frequency spectrum is not consumed upon its usage.
It is also liable to be wasted if it is not used optimally and efficiently. Radio frequency
spectrum must be used efficiently, optimally and economically in conformity with the
provisions of national and international laws.

We firmly believe that main purpose of this consultation Paper is not to just drive the
revenue for the exchequer but to ensure sufficient spectrum allocation of this limited
natural resource to ensure the un-interrupted services to the nation and make India one of
the world's biggest telecom success stories.

Response to the issues:

Q.1.Please comment on the issue of making available additional spectrum in
contiguous form (as discussed in para 2.5 and 2.13) in the 900 MHz and 1800 MHz
band.

Ans: As per the availability of the spectrum (both contiguous and non-contiguous) given by
Authority in the Table.2.2 in the consultation paper, we fully agree with view of the TRAI
regarding additional spectrum in 900 MHz band as mentioned in para 2.5.

Regarding 1800 MHz band, Only in 7 LSAs, the quantum of spectrum that can be put up
for auction in the 1800 MHz band is 5 MHz or more, in other circles, it will be less than
SMHz. - For a meaningful auction, at least 2 to 3 slots of 5 MHz in each LSA may be made
available for the next auction to ensure adequate availability of spectrum for both existing
as well as the operators whose licenses are due for extension. It may require undertaking
a.major exercise to harmonize the allocated spectrum by reshuffling among TSPs and
getting vacated from defense.

Q.2. Please comment whether only contiguous blocks of minimum 5 MHz spectrum
should be put for auction.
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Ans: While it is most desirable to make available contiguous blocks for auction, but as also
mentioned by the Authority itself in para 2.13 that non —availability of sufficient spectrum in
contigious biocks of 5MHz is a major concern for the industry, hence, it may be necessary
to put up non-contiguous spectrum also for auction in some LSAs.

Q.3. What should be the block size to auction the spectrum in (a) 900 MHz band and
(b) 1800 MHz band?

Ans: In some of the LSAs , the spectrum availability in the 900MHz band is limited and
situation in 1800 MHz is also not favorable as only 7LSAs have spectrum more than
5MHz. The limited availability of spectrum poses a real cha!lenge fo ensure continuity of
services. Hence, we suggest that for both the bands, block size of 200 KHz would be ideal
to maximize the supply.

Q.4. What should be the minimum gquantum of spectrum in the 900 MHz and 1800
MHz band that (a) a new entrant and (b) an existing licensee should be required to
bid for?

Ans: For a new entrant, minimum quantum of spectrum in 900 & 1800 MHz bands should
be 5MHz. For an existing licensee, the minimum quantum can be 0.6 MHz. in both the
bands.

Q.5. Should the licensee whose licenses are due for expiry in 2015 and 2016 be
treated as an existing licensee or as a new entrant?

Ans: If a licensee holds any spectrum in the band being auctioned, it should be treated as
an e}ustmg licensee, else new entrant. Same principle to be applied whose licenses are
due to expire in 2015 & 2016.

Q.6. Should the valuation exercise for 1800 MHz spectrum be undertaken afresh for
all the 22 LSAs?

Q.7. Should the prices revealed in the February 2014 auction for 1800 MHz spectrum
auction be taken as the value of 1800 MHz spectrum for the forthcoming auction in
the respective LSA? Would the response be different depending on whether the
forthcoming auction is conducted within one year of completion of last round of
auction of February 2014 or later?

Q.8. If the prices revealed in the February 2014 auction for 1800 MHz spectrum are
taken as the value of 1800 MHz for the forthcoming auction, would it be appropriate
to index it for the time gap {even if this is less than one year) between the auction
held in February 2014 and forthcoming auction? If yes, what rate should be adopted
for the indexation?
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Ans. fo 6,7 &8: There is no need to underiake fresh exercise to determine value of 1800
MHz. spectrum. Market price discovered in Feb. 2014 auctions can be taken as the value
of 1800 MHz in the respective LSAs if the auctions are held by Feb. 2015.

T,here is no need to index the value of spectrum for the time gap between the auction held
in'February, 2014 and forthcoming auction.

Q.9. What should be the criteria for defining a ‘market clearing price’? Can the
auction determined price be considered as market clearing price, when (i) the
demand for spectrum is greater than the supply and when (ii) the demand is greater
than or equal to the supply? Can the auction determined price be considered as the
market discovered price?

Ans: A market clearing price can be said to have been achieved if demand was higher
than supply and the reserve price was breached. The auction determined price in Feb.
2014 auction may be considered as the value of spectrum in respective LSAs.

Q.10. Should the valuation of spectrum and determination of reserve price be done
only for those LSAs where market clearing price was not achieved for 1800 MHz
spectrum in February 2014 auction?

Ans: Nothing much will be achieved by undertaking fresh exercise for valuation of
spectrum in those LSAs where market clearing price was not achieved. Hence in our
opinion it is not required.

Q.11.Should the auction determined price for LSAs where market clearing price was
achieved in February 2014, be taken as equal to the value of spectrum?

Q.12. Should the market determined price be taken as the value of spectrum in all
LSAs?

Q.13. Should the value of spectrum in the LSAs where market clearing price was not
achieved be estimated by correlating the sale prices achieved in similar LSAs where
market clearing price was achieved with known relevant variables (paragraph 3.19)?
If yes, please suggest which single variable is best suited for this purpose?

Ans. To 11,12 & 13:

As aiready suggested in Ans. 9, the auction pribe determined in Feb. 2014 may be
considered as the value of spectrum in all LSAs. There is no need to estimate the value of
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spectrum by correlating with known variables etc. in those LSAs where market clearing
price was not achieved.

Q.14. Can multiple regression analysis be gainfully employed for this purpose given
the limited number of sample data points?

Q.15. Should the value of spectrum in 1800 MHz band be assessed on the basis o
producer surplus on account of additional spectrum? '

Q.16. Is there any need for a change/revision of any of the assumptions adopted by
the Authority in producer surplus model in the Recommendations of September
20137 Justify with reasons.

Q.17. Should the production function model based on the assumption that spectrum
and BTS are substitutable resources be used as a valuation approach (as was done
in the earlier valuation exercise)? Please support your response with
justification/calculations/relevant data and results.

Q.18. Should the revenue surplus approach be used to arrive at the value of 1800
MHz spectrum? Do you agree with the assumptions made? '

Q.19. Should the values contained in the Report of 8th February 2011 for spectrum
up to 6.2 MHz be incorporated after indexation in the calculation of the average
value of the 1800 MHz spectrum in the current exercise?

Q.20. Should the prices revealed in the February 2014 auction for 1800 MHz
spectrum auction be used as one of the values of 1800 MHZ spectrum?

Q.21. Apart from the approaches discussed as above, is there any other approach
for valuation of spectrum that you would suggest? Please support your answer with
detailed data and methodology.

Q.22. Would it be appropriate to value 1800 MHz spectrum as the simple mean of the
values thrown up in all the approaches? If no, please suggest with justification that
which single approach should be adopted to value 1800 MHz spectrum?

Ans. 14 to 22: As already suggested in answers above, there is no need to carry out fresh
valuation of spectrum in 1800 MHz. It is a fact that demand was palpable in all 22 LSAs
during February, 2014. Of the offered spectrum, 80% was bought by the bidders and - in
all the 22 L SAs (except one) existing TSPs in an LSA bought spectrum in that LSA. This
indicates that the realized price of 1800 MHz spectrum in February, 2014 auction may be
considered as the value of spectrum in respective LSAs.
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Q.23. Should the value of 900 MHz spectrum be derived on the basis of the value of
1800 MHz spectrum using technical efficiency factors (1.5 times and 2 times) as
discussed above?

Q.24. Should the economic efficiency approach as discussed above be used to
calculate the premium for the 800 MHz spectrum, based on the additional CAPEX
and OPEX that would be incurred on a shift from this band to the 1800 MHz band?

Q.25. Is there any other method that could be used for arriving at the valuation of
the 900 MHz spectrum? Please support with detailed methodology.

Q.26. As in the case of the September 2013 Recommendations and adopting the
same basic principle of equi-probability of occurrence of each valuation, should the
average valuation of the 900 MHz spectrum be taken as the simple mean of the
valuations obtained from the technical and economic efficiency approaches (and
any other method)? ‘

Ans. to 23, 24, 25, 26:

As market determined/realized prices are not available for 900 MHz spectrum except for 3
metro LSAs (Delhi, Mum, Kolkata) where prices were revealed in the auction held in
February 2014. It would not be prudent to estimate the value of 900 MHz in the other
circles based on information available for 3 metros, hence the average value of different
valuations done for 900 MHz may be applied to get value of spectrum.

Q.27. Should the reserve price of 1800 MHz spectrum in the forthcoming auction be
fixed equal to the realized price of 1800 MHz spectrum in the February 2014
auction? If not, what should be the ratio between the reserve price for the auction
and the valuation of the spectrum?

Ans: Where realized price was higher than reserve price and demand was greater than
supply, reserve price can be 80% of the realized price or the reserve price in Feb. 2014
auctions whichever is higher. For others, reserve price can be equal to auction determined
price.

Q.28. If the realized prices in the February 2014 auction for 1800 MHz spectrum is
taken as the reserve price of 1800 MHz for forthcoming auction, would it be
appropriate to index it for the time gap (even if less than one vear) between the
auction held in February 2014 and forthcoming auction? If yes, what rate should be
adopted for the indexation?

Ans: Any indexation is not at all desirable while fixing the reserve price.



