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AUSPI's Response to the TRAI Consultation Paper No. 10/2014 on 
Valuation and Reserve Price of Spectrum: Licences expiring on 2015-16 

Q.1. Please comment on the issue of making available additional spectrum in 
contiguous form. (as discussed in para 2.5 and 2.13) in the 900 MHz and 
1800 MHz band. 

AUSPI's Response: 

In view of the fact that 29 licensees holding 211.8 MHz of spectrum are 
expiring in 2015-16, there is an urgent need to auction the spectrum in 900 
MHz and 1800 MHz bands in a time bound manner. To ensure that these 
licensees are able to continue their operations, it is essential to auction all 
spectrums becoming available on expiry of these licenses and also to 
make efforts to make available additional spectrum for auction. DoT to 
coordinate with the non-commercial users of spectrum, who have been 
allocated spectrum in 900 MHz band out of the 25 MHz identified for 
commercial use, to make available more spectrum for commercial use. 

An MoU was signed between the MoD and DoT to make available 55 MHz 
of spectrum in 1800 MHz for commercial usage, however the entire 
spectrum as agreed is yet to be released by Defence for telecom services. 
We, therefore, request that the remaining commercial spectrum out of the 
entire agreed 55 MHz should be made available at the earliest and put up 
for auction. 

It is also desirable to make the spectrum contiguous, to the extent possible, 
to enable the operators to take maximum advantage of the liberalized 
spech·um acquired through auction as the liberalized but non-continuous 
spectrum cannot be used efficiently for deployment of next generation 
technologies. However, contiguity should not be the pre- requirement for 
auction of spectrum and all available spectrum (contiguous or non 
contiguous) should be put up/made available for the forthcoming auction. 

To ensure continuity of services by the licensees expiring in 2015-16, 
adequate spectrum in 900 MHz and 1800 MHz bands should be made 
available in the proposed auction by ensuring vacation of 900 MHz and 
1800 MHz spectrum by all non-commercial users including Defence in a 
time-bound manner before expiry of the licenses. This would give fair 
opportunity to operators whose licenses are expiring in 2015-16 and 
adequate spectrum is not available in some of the circles. 
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Q.2. Please comment whether only contiguous blocks of minimum 5 MHz 
spectrum should be put for auction. 

AUSPI's Response: 

We would like to mention that all spectrum becoming available with the 
Government on expiry of licenses in 2015-16 should be put to auction 
without any restriction like only contiguous blocks of minimum 5 MHz. In 
addition, Government should also try to make available additional 
spectrum, to the extent possible, for auction. 

Q.3. What should be the block size to auction the spectrum in (a) 900 MHz band 
and (b) 1800 MHz band? 

AUSPI's Response: 

In view of the limited availability of spectrum especially in 1800 MHz band 
(and only 4.4 MHz is available in WB in 900 MHz), which is fragmented as 
well, AUSPI suggests a block size of 200 KHz to auction the spectrum in 
both 900 MHz and 1800 MHz bands. Any attempt to prescribe larger block 
size such as 1 MHz or 5 MHz may lead to a situation where in it will not be 
possible to auction all spectrums becoming available on expiry of licenses. 

For instance, in 900 MHz band, if the block size is kept at 1 MHz, it would 
be practically impossible to put a total of 5 MHz (in 14 LSAs) of spectrum 
on auction. If the block size is kept at 5 MHz with this availability of 184 
MHz in 18 circles, it would become impossible to auction around 44 MHz 
for these 17 LSAs. On the other hand, if a block size is kept at 200KHz as 
suggested, entire 184 MHz may become available for auction. 

Further, block size of 200KHz is suitable for all kind of operators and will 
offer them the flexibility to deploy any kind of technology with it. It may be 
used for GSM and multiples of 200 KHz may be used for higher 
technologies. 

Q.6. Should the valuation exercise for 1800 MHz spectrum be undertaken afresh 
for all the 22 LSAs? 

AUSPI's Response: 

Since most of the economic indicators like inflation, forex etc are still same 
since last one year, a fresh exercise may not yield the valuation that is 
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significantly different from the TRAI' s recommendations of 11 months ago 
in September, 2013. We therefore do not see any reason to do the valuation 
exercise afresh. 

Q.7. Should tlze prices revealed in the February 2014 auction for 1800 MHz 
spectrum auction be taken as the value of 1800 MHz spectrum for the 
forthcoming auction in the respective LSA ? W ould the response be different 
depending on whether the forthcoming auction is conducted within one 
year of completion of last round of auction of February 2014 or later? 

AUSPI' s Response: 

Yes, we believe that the prices revealed in the February, 2014 auction for 
1800 MHz should be taken as the valuation of 1800 MHz spectrum for the 
forthcoming auction in the respective LSAs. 

DoT, vide its reference dated 17th April, 2014, has sought TRAI's 
recommendations on the applicable reserve price for all service areas within 
2 months of concluding the February 2014 auction and only 6 months have 
lapsed from the last auction. Even if the auction takes place after 
completion of 1 year from the previous auction, due to procedural delays, 
we do not see any valid rationale which affects the value or reserve price of 
the spech·um in such a case. 

TRAI has already recommended in its recommendations dated 23rd April, 
2012 that the spectrum must be auctioned at least 18 months in advance so 
as to enable the winning bidders to be ready with the deployment plans. 

Q.8. If the prices revealed in the February 2014 auction for 1800 MHz spectrum 
are taken as the value of 1800 MHz f or the forthcoming auction, would it 
be appropriate to index it for the time gap (even if this is less than one 
year) between the auction held in February 2014 and forthcoming auction? 
If yes, what rate should be adopted for the indexation? 

AUSPI's Response: 

Indexation is not justified in case the auction takes place within one year of 
previous round of auction. 

It may also be noted that while estimating the value of spectrum in 
September, 2013, TRAI indexed the February, 2011 prices for 3 years i.e. for 
a period of 2010-11 to 2012-13 however, it did not index November, 2012 
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auction price as one year had not lapsed till September, 2013 when the 
TRAI' s recommendations came, inspite of the fact that auction took place in 
February 2014 i.e. after more than one year of previous auction in . 
November, 2012. 

Q.9. What should be the criteria for defining a 'market clearing price'? Can the 
auction determined price be considered as market clearing price, when (i) 
the demand for spectrum is greater than the supply and when (ii) the 
demand is greater than or equal to the supply? Can the auction detennined 
price be considered as the market discovered price? 

AUSPI' s Response: 

In our view, if spectrum is sold at a given price in an auction that 'auction 
determined price' should qualify as the 'Market Clearing Price' for that 
service area and should be considered as market discovered price for that 
band in that LSA for all purposes, till a sufficient time expires. 

The TRAI has opined at para-3.3 of the consultation paper that the 
Valuation of spectrum is thus determined to a large extent by its demand 
which, in turn, depends on the willingness, requirement, and the ability to 
pay of the spectrum users or TSPs who use it as an input in the production 
of telecom services. 

If the entire spectrum in few service areas was not sold, it should not be 
construed that market price or the market clearing price is not discovered 
for that band in those LSAs. Demand in those service areas was low due to 
the reason that operators were not willing to pay the price of the spectrum 
fixed by the Government for those circles. We request TRAI to reduce the 
reserve price in those LSAs to ensure that the demand of the spectrum in all 
LSAs align with the willingness and the ability of the operators to pay for 
the spectrum. 

Q.10. Should the valuation of spectrum and detennination of reserve price be 
done only for those LSAs where market clearing price w as not achieved for 
1800 MHz spectrum in Febntary 2014 auction? 

& 
Q.ll. Should the auction determined price for LSAs where market clearing price 

was achieved in Febntary 2014, be taken as equal to the value of spectntm? 
& 

Q.12. Should the market detennined price be taken as the value of spectrum in all 
LSAs? 
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AUSPI's Response: 

In conjunction with our response to Q.9 above and the fact that the 
spectrum was sold in all LSAs as recently as in February 2014, a market 
determined price already exists for all 22 LSAs that can serve as a basis for 
any forthcoming auction. There is no need of any new exercise for valuation 
of spectrum again. 

Q.13. Should the value of spectrum in the LSAs where market clearing price was 
not achieved be estimated by correlating the sale prices achieved in similar 
LSAs where market clearing price was achieved with known relevant 
variables (paragraph 3.19)? If yes, please suggest which single variable is 
best suited for this purpose? 

& 
Q.14. Can multiple regression analysis be gainfully employed for this purpose 

given the limited number of sample data points? 
& 

Q.15. Should the value of spectrum in 1800 MHz band be assessed on the basis of 
producer surplus on account of additional spectrum? 

& 
Q.16. Is there any need for a change/revision of any of the assumptions adopted 

by the Authority in producer surplus model in the Recommendations of 
September 2013? Justify with reasons. 

& 
Q.17. Should the production function model based on the assumption that 

spectrum and BTS are substitutable resources be used as a valuation 
approach (as was done in the earlier valuation exercise)? Please support 
your response with justification/calculations/relevant data and results. 

& 
Q.18. Should the revenue surplus approach be used to arrive at the value of 1800 

MHz spectrum? Do you agree with the assumptions made? 
& 

Q.19. Should the values contained in the Report of 8th February 2011 for 
spectrum up to 6.2 MHz be incorporated after indexation in the calculation 
of the average value of the 1800 MHz spectrum in the current exercise? 

& 
Q.20. Should the prices revealed in the February 2014 auction for 1800 MHz 

spectrum auction be used as one of the values of1800 MHZ spectrum? 

& 
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Q.21. Apart from the approaches discussed as above, is there any other approach 
for valuation of spectrum that you would suggest? Please support your 
answer with detailed data and methodology. 

& 
Q.22. Would it be appropriate to value 1800 MHz spectrum as the simple mean of 

tlze values thrown up in all the approaches? If no, please suggest with 
justification that which single approach should be adopted to value 1800 
MHz spectrum? 

AUSPI's Response: 

TRAI has already determined the value of the 1800 MHz spectrum as the 
simple mean of the values from different approaches mentioned above, in 
the last recommendations in September 2013. Basis that valuation and 
reserve price, market prices have already been determined for all 22 LSAs 
in February 2014 auction (less than a year ago). We recommend that this 
market determined price should be considered as the value of spectrum in 
1800 MHz band for al122 LSAs, for the forthcoming auction in this band. 

Q.23. Should the value of 900 MHz spectmm be derived on the basis of the value 
of 1800 MHz spectrum using technical efficiency factors (1.5 times and 2 
times) as discussed above? 

AUSPI's Response: 

Yes, the value of 900 MHz spectmm should be derived on the basis of the 
value of1800 MHz spectrum. 

Q.27. Should the reserve price of 1800 MHz spectrum in the forthcoming auction 
be fixed equal to the realized price of 1800 MHz spectmm in the February 
2014 auction? If not, what should be the ratio between the reserve price for 
the auction and the valuation of the spectrum? 

AUSPI's Response: 

We suggest that the auction determined price of February 2014 auction 
should be considered as the value of spectrum in 1800 MHz band for al122 
LSAs, and reserve price should be fixed at 80% of that value of the 
spectrum in 1800 MHz band for the forthcoming auction. 
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s. 
No. 

1 

2 
3 
4 

5 
6 
7 

8 
9 

10 
11 
12 
13 

14 

15 
16 

17 
18 
19 
20 
21 
22 

Using the above methodology, service area-wise reserve prices would be 
as under: 

Service Area Reserve Auction Proposed Difference 0/t1 sold of 
Price per Price per Reserve (A-B) Spectrum 

MHz MHz Price per put for sale 
(Feb'2014) (Feb'2014) MHz (Feb'2014) 

(B) (A) -Andhra 163 163.0 130.4 -33 100% 
Pradesh 
Assam 7 36.1 28.9 22 -
Bihar 37 43.1 34.5 -3 92% 
Tamilnadu 208 208.0 166.4 -42 37% 

Delhi 219 364.0 291.2 72 -
Gujarat 143 237.8 190.2 47 -
Himachal 6 6.0 4.8 -1 50% 
Pradesh 
Haryana 27 27.0 21.6 -5 51% 
J&K 5 6.1 4.9 0 -
Karnataka 155 155.0 124.0 -31 97% 
Kolkata 73 73.0 58.4 -15 72% 
Kerala 52 52.0 41.6 -10 96% 
Maharashtra 173 290.4 232.3 59 -

Madhya 43 50.4 40.3 -3 100% 
Pradesh 
Mumbai 207 272.0 217.6 11 -
North East 7 7.0 5.6 -1 81% 

Orissa 16 16.0 12.8 -3 38% 
Punjab 54 54.0 43.2 -11 91% 
Rajasthan 26 26.0 20.8 -5 56% 
UP-East 61 64.0 51.2 -10 95% 
UP-West 62 95.0 76.0 14 -
West Bengal 21 24.6 19.7 -1 100% 

Total: 1765 2270.4 1816.3 

In the above table, it may be observed that while the proposed pan-India 
reserve price of Rs. 1816 Crores per MHz, is higher than the previous 
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reserve price of Rs. 1765 Crores per MHz for 1800 MHz band spectrum, the 
proposed reserve price in around 15 LSAs is lower than the previous 
reserve price fixed by the Govermnent for Feb'2014 auction. We would like 
the Authority to note that in almost all such LSAs, demand of the spectrum 
could not match the supply even i.e. all the spectrum put to auction in these 
LSAs could not be sold at the reserve price fixed by the Govermnent 
perhaps due to the reason that even the reserve price set by the 
Government was not in line with the market realities for these LSAs and 
bidders did not see any value to buy the spectrum in these areas even at the 
reserve price itself. Therefore, the lower reserve price for these LSAs is 
strongly recommended for the forthcoming auction so that the spectrum 
put to auction is sold and a true market value is also discovered for these 
LSAs. 

Q.28. If the realized prices in the FebruanJ 2014 auction for 1800 MHz spectrum is 
taken as the reserve price of 1800 MHz for forthcoming auction, would it be 
appropriate to index it for the time gap (even if less than one year) between 
the auction lzeld in FebruanJ 2014 and forthcoming auction? If yes, what 
rate should be adopted for the indexation? 

AUSPI' s Response: 

As brought out in our response to earlier questions, it is recommended 
that the RP of 1800 MHz should be 80% of the winning price of Feb 2014 
auction. 

Indexation is not justified in case the auction takes place within one year of 
previous round of auction as also explained in response to Q.8 above. 

***************]j~I)************** 
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